viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.10.20 @ 20:21

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je rekao kako će se Sjedinjene Države nastaviti ozbiljno angažirati oko Bosne i Hercegovine, nakon što ga je hrvatski državni vrh u Dubrovniku upoznao s pogledom službenog Zagreba na političku situaciju u toj državi. Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s Pompeom su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora. Naglasili su potrebu ,,adekvatne i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda” u političkim institucijama BiH, odnosno poštivanja Daytonsko-pariškog sporazuma potpisanog prije 25 godina. Plenković je to rekao u tjednu kad su Zagreb posjetili čelnici najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te oko dva tjedna nakon što je hrvatsku prijestolnicu posjetio srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik.

„Nastavit ćemo se ozbiljno angažirati oko BiH”, poručio je američki šef diplomacije, priznavši kako se na složenost BiH ne može u potpunosti osvrnuti u „par minuta” konferencije za medije. „Osigurat ćemo da se tamo postigne dobar ishod za Europu, za Hrvate i ljude regije”, kazao je Pompeo i dodao da je SAD „nevjerojatno diplomatski angažiran” na jugoistoku Europe.

Pozdravio je „hrvatsku ulogu kao snagu stabilnosti” na tom području, ali i u Europi, pa pohvalio hrvatsko predsjedanje Europskom unijom tijekom kojeg je uspješno posredovala koordiniranom suradnjom EU-a i SAD-a oko koronavirusa te otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku. „To su oboje nevjerojatna postignuća i trebate biti jako ponosni”. Pompeo je rekao i kako Hrvatska ima „važnu ulogu u energetskom sektoru” i da će početak rada LNG terminala u siječnju iduće godine dovesti do „istinske energetske sigurnosti” Hrvatske. Plenković je dodao da će terminal na Krku staviti Hrvatsku na energetsku kartu Europe i privući američke tvrtke. Pompeo je zahvalio na suradnji unutar NATO saveza i za hrvatska izdvajanja za obranu.

OGLAS

„Kad poslovna klima postane još konkurentnija, SAD očekuje i jačanje ekonomske suradnje dviju država”, rekao je Pompeo.

Hrvatski premijer je zaželio što brži oporavak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove supruge Melanije koji su zaraženi koronavirusom, na čemu mu je Pompeo zahvalio.

OGLAS

Oglasi
LM