viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.12.23 @ 14:54
OGLAS

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić razgovarali su u petak u Mostaru o suradnji na zajedničkim projektima te o podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu i jačanju kapaciteta institucija za pripremu i provedbu europskih projekata. 

Čović je zahvalio ministru Erliću i njegovim kolegama što već dugo vremena u kontinuitetu ostvaruju dobru suradnju po pitanju regionalnog razvoja i fondova Europske unije te uputio zahvalu i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH za sve ono što čine kako bi BiH otvorila svoj pregovarački proces.

OGLAS

– Iako to jučer nije završilo možda onako slavodobitno kako smo očekivali, to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećeg mjeseca izvršiti svoje obveze iz paketa od 14. uvjeta. Oko svakog od tih uvjeta svakodnevno komuniciramo sa Vladom RH jer to je pravi naš iskorak i veza i link sa Bruxellesom i EU kako bi BiH dobila mjesto koje zaslužuje. Bojim se da i kad mi unutar BiH nismo u stanju neke stvari dogovoriti da onda opet imamo pravu prijateljsku pruženu ruku u Vladi Republike Hrvatske da nas ohrabri, bez obzira koja je politička opcija u pitanju – naglasio je Čović.

OGLAS

Kazao je kako im je kao predstavnicima hrvatskog naroda, uz ono što su definirali, prioritet izborni zakon te da misli kako će to kroz prvi mjesec i razgovore koji se intenzivno vode ovih dana i okončati.

OGLAS

Odgovarajući na pitanje o podizanju optužnica za zločine počinjene u Bugojnu, Čović je kazao kako se nada da će taj, kao i svaki drugi zločin u BiH, biti rasvijetljen i da će svatko imati onu zadovoljštinu da pokopa svoje najmilije.

Ministar Erlić je ponovio kako hrvatska Vlada i njen premijer daju kontinuiranu podršku BiH na putu u EU, naglasivši kako je važno kroz projekte europskih fondova, financiranje sredstvima EU, dati daljnju podršku jačanju kapaciteta institucija lokalne, regionalne, nacionalne razine koji se pripremaju upravo za pripremu i provedbu europskih projekata.

– Mislim da je izrazito važno, i Hrvatskoj je to bilo važno prije ulaska u EU, osnažiti kapacitete institucija za pripremu i provedbu europskih projekata. I moj resor može dati punu podršku institucijama s ovog područja i to je naš cilj. Isplanirali smo i jedan forum koji bi se trebao realizirati krajem veljače ili početkom ožujka kojim ćemo omogućiti transfer znanja institucijama s područja BiH kako bi pojačali tu zajedničku suradnju ali i osnažili te kapacitete – naglasio je Erlić.

Dodao je kako se kroz interni program prekogranične suradnje hrvatska strana izborila da se u ovome razdoblju alokacija sredstava poveća za dvostruko.

– To znači da će realiziranih projekata u narednom periodu biti dvostruko više. Do sada smo imali oko 60 milijuna eura na raspolaganju za taj program, a sad ćemo imati skoro 120 milijuna eura baš sa ciljem kako bi se intenzivirala zajednička suradnja u prekograničnom prostoru i to po pitanju projekata kulturne baštine, zaštite prirodne baštine, inovacija, suradnje gospodarstva i brojnih drugih pitanja od zajedničkog interesa – kazao je Erlić.

Nakon Mostara, ministar Erlić će posjetiti i Grad Ljubuški gdje će s hrvatskim izaslanstvom nazočiti otvorenju prosvjetiteljskog centra na Gračinama.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM