viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.12.21 @ 17:49
OGLAS

Sud BiH je početkom ovog mjeseca potvrdio optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića. Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, to znači da Cikotić ostaje bez pristupa tajnim podacima, no trenutno se odvija prava bh. sigurnosna sapunica.Cikotić se tereti za zloupotrebu položaja kojom je proračun BiH oštetio za 9,7 milijuna KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

Prema Zakonu o tajnim podacima, navodi se da su sigurnosne smetnje zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, između ostalog, i vođenje postupka zbog krivičnih djela za koja se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

OGLAS

Da bi Cikotiću, nakon što je potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja, bio oduzet pristup tajnim podacima, potrebno je da šef Sektora za zaštitu tajnih podataka donese odluku kojom se aktualnom ministru sigurnosti oduzima ta dozvola.

OGLAS

Da situacija bude zanimljivija, šef Sektora za zaštitu tajnih podataka, dakle osoba koja treba zabraniti Cikotiću pristup tajnim podacima, je Mato Miletić, Cikotićev pomoćnik u Ministarstvu sigurnosti BiH.

OGLAS

U periodu potvrđivanja optužnice Selmi Cikotiću, Miletić je otišao na bolovanje, pa je tako Cikotiću pristup tajnim podacima ostao otvoren do daljnjeg.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja i vojne opreme.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM