viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.08.23 @ 12:13

Ministar Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanske županije, Bojan Domić nakon današnje 12. redovite sjednice Vlade Srednjobosanske županije prokomentirao je sve češće prakse zabrane unošenja i korištenja mobilnih uređaja za vrijeme odgojno-obrazovnog procesa..

Osnovna škola “Bila” iz Viteza prije nekoliko dana donijela je odluku o zabrani unošenja i korištenja mobilnih i drugih uređaja u školu, a resorni ministar smatra da je ovo već poznata praksa, te da je sve zapravo stvar kućnog reda ustanove. “Koliko sam informiran rasprava o korištenju mobitela i drugih uređaja tijekom trajanja nastave vodi se na puno većoj razini. Uzimajući primjer Osnovne škole “Bila”, mislim da su neke škole već ranije imale slično pravilo jer koliko mi je poznato radi se o kućnom redu škole. Pravila nema, osim onoga da ukoliko mobitel ometa nastavu, tada treba pristupiti regulacijom. Korištenje mobitela ili bilo kojeg drugog uređaja ne smije ometati odgojno-obrazovni proces, a ukoliko je rješenje zabrana, podržavam. Mobitel sam po sebi može biti i tehničko pomagalo ili čak i računalo, no ukoliko je škola procijenila da je to za njih najbolja odluka, opet podržavam..”

OGLAS

Ministar također smatra da smo svi kao društvo odgovorni, te da bi unatoč tomu što mislimo da znamo “sve”, ipak trebali znati više.

OGLAS

“Više je načina da se regulira korištenje uređaja, primjer da se u određene sate uopće ne može pristupiti internetu, no ukoliko je škola odlučila potpuno zabraniti unošenje, onda je to njihova odluka i treba ju poštovati. Opasnost od spornih stranica ili aplikacija postoji uvijek, bilo da se radi o vremenu provedenom u školi ili kući, a zapravo sve to stavlja nas kao društvo u poziciju odgovornosti. Realno govoreći mobitele i druga sredstva komunikacije ne možemo ignorirati, oni postoje i dostupni su te svi skupa trebamo raditi na njihovom pravilnom korištenju. Koliko god svi znamo puno o korištenju ovih stvari, isto tako uvijek trebamo znati i još više. Preporuke struke su da mi kao roditelji i sudionici više komuniciramo s djecom, da ih pratimo tijekom “boravka na internetu” jer internet sam po sebi nudi i dobre i edukativne stvari. No, ukoliko im pustimo sve na slobodu, to itekako zna i može biti veliki problem.”, zaključio je ministar Domić

OGLAS
Oglasi
LM